“Derin olan kuyu değil, kısa olan iptir.”
(Konfüçyüs)
Stratejik planlama çalışması işletmeler için bir yönetim tarzıdır. Kurumsallaşma yoluna giren bir işletmede yapılması gereken, ancak bir kere yapılıp bırakılmayacak olan, sürekli üzerinde çalışma yapılması ve güncel tutulması gereken bir prosestir. Çoğu işletmede stratejik planlama bir lüks olarak görülür ve kâğıt üzerinde yapılan uygulamaya geçirilmeyen bir çalışma gibi düşünülür. #İşletme sahipleri veya kurumsallaşma anlayışını özümsememiş çalışanlar tarafından kaynak ayırmadan göstermelik olarak yapılan çalışmalar sadece kâğıt üzerinde kalır ve bir hükmü yoktur. Uzun vadeli planlama ve #strateji, işletmenin yeniden yapılanma sürecinde başlayan, devamlılık gösteren, yön belirleme işidir. Bu çalışma gerçek şekilde, işletme için doğru olan işleri doğru yapmak için kullanılmalı. Yapılacakların ve yapılması gerekenlerin top yekûn çalışarak tespiti ve kâğıt üzerine geçirilmesidir. Bu çalışmalar işletmenin doğru yolda yürümesi için yönlendirme kılavuzudur. #KenWilber’in bir röportajında ifade ettiği “Ve zihin ötesini gerçekten bilmenizin tek yolu gerçekten dönüşmektir. Yemeği pişirir yersiniz, mönüyü yemek üzere hazırlamazsınız.” cümleleri sanki stratejinin ne olduğuna verilen cevap gibi olmuş. Ben de size bunu tek bir cümle ile açıklarsam:
“Strateji gelecekte önünüze konulacak yemeklerin listesidir, asıl olan bu yemekleri hazırlayacak ekibi kurup, yemekleri yapmaktır.”
Bu aşamada işletmenin #kurumsallaşma yolundaki hızına bağlı olarak yönetimde hala ikinci kuşak olabilir. Kurumsallaşma kararı gecikmiş işletmelerde ise üçüncü kuşak işletme yönetimindedir. Çok kardeşli aile yapılarında kardeş çocukları ve kuzenler işletmeye dâhil olmuş ve karmaşa artmıştır. Yönetimsel konularda karar alma ve strateji belirleme daha güç bir hale gelebilir. Beşinci aşamada yapılması gereken #aileanayasası eğer yapılıp uygulanıyorsa aile içi problemlerin çözümü daha kolaydır.
Comments